Iščete cenovno ugodno hrano, ki vas bo nasitila, vas ne bo zredila in je obenem tudi zelo zdrava za telo? Prodajne so polne »bio« izdelkov, ki so tudi zelo dragi. Odlična hrana, ki vas ne bo zredila in niti stanjšala denarnice, je suho sadje. Ker je tako sladko, bi ga lahko imenovali kar sladkarija narave. Če ga delate sami ali kupite takega brez dodatkov, bo najbolj zdravo. Suho sadje z aditivi ima v sebi namreč rafinirane sladkorje, transmaščobe, hidrogenizirane maščobe, soli … Je pa ta vrsta sadja nekakšna varianta svežih sadežev, le da ima v sebi večjo koncentracijo različnih snovi. Kako pa je z ohranitvijo vitaminov? Obstojnejši vitamini so v suhem sadju še vedno prisotni, nekateri pa se izgubijo. Suho sadje ima več fruktoze kot navadno sadje, zato ne smemo pretiravati z njegovo količino.
Ko kupujete suho sadje, bodite torej pozorni, da ne vsebuje aditivov, kot so žveplo, dodan sladkor in olje. Vse to preverite na deklaraciji. Kaloričnost suhega sadja izvira iz dejstva, da ima večjo koncentracijo snovi. Če sto gramov jabolka vsebuje osemdeset odstotkov vode, je imajo posušena jabolka neprimerno manj. Kalorije v suhih jabolkih ostanejo enake, le količina se pomanjša. Enemu svežemu jabolku recimo ustreza dvanajst krhljev posušenih jabolk. Pojejmo jih štiriindvajset in bo enako, kot bi zaužili dve jabolki, čeprav smo pojedli manjši volumen.
Če se odločate, katero suho sadje izbrati, naj vam namignemo, da rozine in datlji kar »pokajo« od mineralov. Vaše dnevne potrebe po rudninskih snoveh boste zadovoljili s pestjo rozin ali petimi datlji. Če suho sadje vpeljete v prehrano otroka, ga boste uspešno odvadili od nezdravih in kaloričnih prigrizkov. Ne boste zgrešili niti, če suho sadje oblijete s čokolado. To bo še zmeraj boljši posladek kot sladoled ali čokolada! Suho sadje naj nosijo tudi s seboj v šolo, kjer pogosto jejo predelano hrano iz šolskega avtomata.